Please follow this link. Kebaya Nyonya by Ole Kebaya: September 2010

Click here to show your support!

Tuesday, September 28, 2010

Resipi Hari Ini : Sambal Tumis Ikan Bilis



Hi Friends!

Hari ini nak share resipi sambal tumis eventhough ramai yang dah tau cara memasak nyer.. saja nak poyo since hari nie masak sambal tumis ikan bilis...

Kelebihan sambal tumis nie.. tak berbau since tak letak belacan.... so resipi nie dah jadi SOP (standard operation procedure) untuk masak sambal tumis lah kira nyer...

Bahan-bahan:

ikan bilis

untuk diblender:
cili kering - dalam 10 biji (kalau nak pedas, tambahkan bilangan nyer)
bawang besar - 1 ulas (sederhana besar)
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 6 ulas
halia - setengah inci

Penambah rasa:
asam keping - 1 keping
air asam jawa - secukup rasa
gula secukup rasa
garam - secukup rasa

Cara memasak:
Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing..Angkat ke dalam mangkuk.

Masukkan bahan2 yang telah di blender kedalam minyak tadi dan tumiskan sehingga naik minyak...

Tambahkan bahan2 penambah rasa.. asam keping, air asam jawa, gula dan garam... Rasa dan tambahkan apa2 yang kurang mengikut selera masing2....

Dan boleh juga tambahkan bawang besar yang dihiris, ke dalam sambal tumis tadi...



Note:

Kalau suka.. boleh tambahkan belacan... tp ada bau belacan lor...
Ikan bilis juga boleh di gantikan dengan ikan tenggiri atau ayam...
Sangat sesuai dimakan dengan nasi lemak... yummy!

Thank you for reading...

Sticky Post Blog Topsy TurvyMum

Salam Friends!


Sebenarnye macam confius jugak bila nak buat sticky post untuk contest blog Topsy TurvyMum nie... tak pernah buat.. nie first time buat... entah, dia kata just copy paste jer entry tue...

Anyway, I buat nie sebab tertarik dengan hadiah nyer.. Pinggan mangkuk

Corelle Livingware Geometric 16-Piece Dinnerware Set


from Corelle US tue.. I dah ada satu set.. memang puas hati lah pakai pinggan mangkuk CORELLE nie... makan pon rasa berselera jer sebab corak nyer yg cantik... pinggan, mangkuk & mug dia memang ringan.. even my daughters pon suka makan guna pinggan nie.. Mula nyer memang takut nak bagi anak2 guna pinggan nie.. tp sbb pinggan nie memang tahan lasak, so tak kesahlah kalau diorang pon guna...

Kesimpulan nyer.. memang bagus di jadikan pinggan mangkuk untuk kegunaan seisi keluarga...

Harap2 boleh menang set nie.. hihihi..

kalau nak tau tentang contect nie.. click di sini

Thats all.... enjoy viewing the post!

Cheerio!!




TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR.. TENG TENG TENG!
16 Pc Dinner Set


16 Pcs Dinner Set

Be the first to review this product

Product Information

4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs


Additional Information
Item Code
1065856
Weight
4,275g
Category
Dinnerware
Pattern
Geometric


Product Descri

ption


Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant. Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough. It's microwave. Dishwasher and oven safe.



Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger.
2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.
3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.
4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini.
5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni (Sebelum Isnin depan 04/10/2010).
6. Pemenang akan dipilih DI SINI.

Hadiah Lumayan ....
TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI
TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU



p.s. Cara nak buat sticky post:
Firstly, save the post as a draft. If you like to make an existing story as sticky, open in it in edit view. The Date and Time settings for a post are beneath the post-editing field. Change the values to a future date. Then, publish your post.

Sticky Post: Masuk cepatttt....TTM buat LUCKY DRAW!!

Thursday, September 2, 2010

Selamat Hari Raya 1431H

Hi Friends!!

Dah hampir sebulan berpuasa... dah dekat sangat nak beraya... sudah terasa rindu pada Ramadhan... Harap2 sempagt berjumpa lagi Ramadhan pada tahun hadapan.... InsyaAllah...

Sambutan Hari Raya tahu nie.??

Theme baju... colour hijau pucuk pisang... disebabkan kami baru pindah ke kawasan baru, agak susah nak carik tailor utk tempah baju raya... and tahun nie, poket agak kering... jadi solution nyer.. beli jer baju ready made...

Kuih raya... maklumlah... dah sambung belajar nie takde bonus... ehh.. memang kalau keje dulu pon takde bonus... ermmm , faham2lah yer... apa yang ada jer tahun nie.. so order kuih raya yang kami suka makan jer... and kacang putih... save budget..

Rancangan jalan2 sempena Hari Raya.. Ziarah... takde plan lagi... memandangkan belanjawan yang terhad...

Duit Raya... errmmm... belum pikir lagi mana nak carik duit untuk buat duit raya... ppstt! sekarang status student, kena bagi duit raya ker? huhuhu...

Juadah Hari Raya... balik umah parents, terpulang diorang lah nak masak aper... selalu nyer rendang memang tak miss.. then ketupat daun palas..memang klas!... tapi pandai2 lah hulur skek untuk beli barang2 keperluan...

So itu lah perancangan hari raya I tahun nie... budget beb!

Thanks for reading entri merapu hari ini...

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN