Please follow this link. Kebaya Nyonya by Ole Kebaya: Resipi Hari Ini : Sambal Tumis Ikan Bilis

Click here to show your support!

Tuesday, September 28, 2010

Resipi Hari Ini : Sambal Tumis Ikan Bilis



Hi Friends!

Hari ini nak share resipi sambal tumis eventhough ramai yang dah tau cara memasak nyer.. saja nak poyo since hari nie masak sambal tumis ikan bilis...

Kelebihan sambal tumis nie.. tak berbau since tak letak belacan.... so resipi nie dah jadi SOP (standard operation procedure) untuk masak sambal tumis lah kira nyer...

Bahan-bahan:

ikan bilis

untuk diblender:
cili kering - dalam 10 biji (kalau nak pedas, tambahkan bilangan nyer)
bawang besar - 1 ulas (sederhana besar)
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 6 ulas
halia - setengah inci

Penambah rasa:
asam keping - 1 keping
air asam jawa - secukup rasa
gula secukup rasa
garam - secukup rasa

Cara memasak:
Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing..Angkat ke dalam mangkuk.

Masukkan bahan2 yang telah di blender kedalam minyak tadi dan tumiskan sehingga naik minyak...

Tambahkan bahan2 penambah rasa.. asam keping, air asam jawa, gula dan garam... Rasa dan tambahkan apa2 yang kurang mengikut selera masing2....

Dan boleh juga tambahkan bawang besar yang dihiris, ke dalam sambal tumis tadi...



Note:

Kalau suka.. boleh tambahkan belacan... tp ada bau belacan lor...
Ikan bilis juga boleh di gantikan dengan ikan tenggiri atau ayam...
Sangat sesuai dimakan dengan nasi lemak... yummy!

Thank you for reading...

No comments:

Post a Comment