Please follow this link. Kebaya Nyonya by Ole Kebaya: January 2012

Click here to show your support!

Saturday, January 21, 2012

Petua banyakkan susu ibu

Hari nie saya nak share petua yang sangat penting buat ibu-ibu untuk banyakkan susu ibu buat anak tersayang.

Memang ramai yang sudah menulis tentang petua ini.. tapi ini adalah pengalaman saya sendiri dan hasil dan perkongsian rakan-rakan saya.

Masa dalam pantang anak yang pertama... mula-mula memang tak banyak susu kerana anak tak pandai menyusu, tension juga dibuat nyer. Jadi saya pon mula bertanya kepada mama tercinta petua-petua untuk meningkatkan kandungan susu. Di bawah ini adalah amalan pemakan yang saya amalkan semasa dalam pantang:

1. Minum air: memang kalau ikutkan orang tua-tua, tak elok jika minum air banyak-banyak. Jadi apa yang saya buat, minum air sedikit hanya jika rasa dahaga. Sekadar untuk hilangkan dahaga sahaja. Breastfeeding memang cepat dahaga.

2. Mental dan Mood yang stabil: Mental dan mood yang stabil boleh merangsang pengeluaran susu ibu. Jadi lapangkan kepala anda, fikir yang positif sahaja. Yang paling penting, kena mainkan/fikirkan dalam kepala bertapa seronok nye menyusukan baby dan bertapa happy nyer baby bila kenyang dengan susu kita. Believe me, bila sudah kerja nanti, bila terbayangkan anak anda saja, susu akan keluar dengan banyak.. sebab saya pon dah mengalami nya.

3. Pam susu dengan kerap: Pam susu atau beri baby menyusu dengan kerap (on-demand) kerana aktiviti penyusuan boleh merangsang lebih banyak pengeluaran air susu ibu

4. Makan lobak putih: Lobak putih nie rasanya not bad!. Ada juga yang minum air lobak putih. Dalam kes saya, mama tercinta masakkan lobak putih tu. Tumis pon sodap!

5. Makan Habbatus Sauda: ini berdasarkan feedback kawan-kawan yang pernah makan habbatus sauda semasa breastfeeding. Memang susu banyak! Boleh try. Ni Habbatus sauda yang kawan saya makan.



Inilah Habbatus Sauda tu. Saya pon makan juga, tapi bukan untuk tambahkan susu, tapi untuk khasiatnye yang lain.

Habbatus Sauda ni banyak kelebihan nyer. Kalau nak cuba, boleh klik di sini untuk membeli.

Ok.. rasaya itu sahaja untuk kali ini...

Nantikan petua yang lain pula!

Sayonara!

Tuesday, January 10, 2012

Kebaya by Ole Kebaya


Video Promosi Kebaya by Ole Kebaya

Saksikan lah..

video

Sebenarnya baru belajar buat simple video untuk promosi Ole Kebaya menggunakan ANIMOTO. Amat mudah.. semudah ABC saja.. hihihi..

Harap anda dapat memberikan komen.

Terima Kasih.

Fifa, Ole Kebaya

Saturday, January 7, 2012

Kebaya Nyonya Dewasa Light Blue

Kebaya Nyonya Melaka

Semua cantik-cantik.. Boleh beli kebaya sahaja atau dengan kain batik (non-ready made)

Sila isikan contact form di bawah untuk sebarang pertanyaan.